Gå til hovedinnhold

Velkommen til Bøensætre!

Et unikt eksempel på husmannskulturen i Østfold er Bøensætre i Aremark kommune. En husmannsplass der samspillet mellom natur, dyr og mennesker settes i fokus.

11796348_813700725418355_3484255054519320789_n

Opplevelser

Hva med å legge ditt møte eller konferanse til Bøensætre. Eierne er svært opptatt av å bruke mest mulig «ureist» mat. Her holdes det forskjellige kurs som helsereiser med hjemmelaget kosmetikk og mat av ville vekster. Matreiser med urkorn og spiring av belgvekster, yoga og tilstedeværelse i naturen(mindfulness). Hedda og Egil Kortnes gjøre sitt til at besøkende får et interessant, hyggelig og ikke minst lærerikt opphold i historiske omgivelser. For de som har tenkt seg en tur til Bøensætre, kan vi på bestilling tilby kurs og undervisning, mat, drikke og overnatting. I sommerhalvåret er det  selvbetjening i infobu på tunet for de som er tilfeldige gjester. I infobua settes det ut vaffelrøre, saft, te og kaffe.

 

gruppebilde

Husmannskulturen

Bøensætre framstår i dag som en levende husmannsplass med husdyr og helårsbosetning i et restaurert kulturlandskap slik det framstod rundt århundreskiftet. Her speiles slitet for det daglige brød i de mange steinrøysene, små teigene og jordlappene med dårlig drenering. På Bøensætre kan du komme og oppleve datidens arbeidsoppgaver. TV2s populære realitysere «Farmen» ble spilt inn på Bøensæter høsten 2007. Serien ble sendt våren 2008 og oppnådde solide seertall. Senere har også Tysk «Farmen» vært spilt inn her. For grupper og bedrifter arrangeres det teambinding og event som tar deg med på  utfordringer hvor samarbeid, konkurranse og hardt arbeid er avgjørende. Ta med deg venner eller kolleger og bli med på «Gårdsreise», en uforglemmelig opplevelse.

11698468_798733900248371_4076183456826457899_n

Landskap

Husmannstiden kommer ikke tilbake, men tanken bak restaureringen og driften av Bøensætre er å gi kunnskap om kultur, historie, landskap, flora og fauna. Plassen drives etter økologiske prinsipper. Her kan du overnatte i et av de gamle husene med nøktern, men likevel god standard. Hver eneste dag på Bøensætre byr på nye opplevelser og iakttakelser. Detaljrikdommen er imponerende stor. Med dagens drift prøver man å holde historien levende og samtidig bevare det åpne kulturlandskapet med lauvingstrær og blomsterrike engbakker. Hvert år arrangeres det slåttekurs hvor det blir slått med ljå og hersjet, slåtten avsluttes alltid med slåttegrøt.

 

 

Flyvideo av plassen

En film av Ketil Koppang som gir et oversiktelig bilde av gården.