Hopp til innholdet

Vårkurs i permakultur

  • av

Permakulturkurs på Bøensætre

– Legg igjen hverdagen hjemme, skru på hvilepulsen og reis til Bøensætre for å blir med Synnøve og Hedda som vil ta deg med på en langhelg med permakultur. 

– Nyt stillheten, den nydelige maten og ta inn læring og inspirasjon – i akkurat passe tempo..

– Enten du ønsker en PDC sertifisering (72 timers grunnkurs) eller vil lære mer eller friske opp kunnskapen fra et tidligere kurs er dette noe for deg.

– Kurset er en praktisk innføring i permakultur hvor du får ekte kunnskap på et ekte permakultursted. 

Permakultur er et helhetlig planleggingssystem basert på å arbeide med, ikke mot naturen. Dette betyr å lage sammenhengende systemer hvor hver enkelt del har flere funksjoner og hvor hver enkelt funksjon er ivaretatt av flere deler. Et stabilt og vedvarende system. I Permakultur snakkes det om tredelt etikk: omsorg for jorda, omsorg for menneskene og fordeling av overskuddstid, penger og materialer i forhold til dette. Hovedmålet er å skape stabile produktive økosystem som fungerer, og som er i pakt med naturen.
Permakultur kommer fra ordene permanent og agrikultur. Det er definert som en bevist bruk av økologiske prinsipper dette for å skape bærekraftig og produktive livsmiljøer. Denne planleggingsmetode brukes over hele verden og tar utgangspunkt i stedets lokale ressurser. Hvordan utnytte det enkeltes steds lokale ressurser, skape muligheter for dyrking og tilfredsstille menneskers grunnleggende behov på en god og naturlig måte. Her lærer vi å lese landskap, ta hensyn til vann, sol, kulde og vind. Bærekraft og matauk er viktige elementer. Hvordan skape gode relasjoner, gode avling og masse deilig mat – uten å utarme jorden, og uten å utarme deg!
På kurset blir det litt teori, høsting, sanking og matlaging samt praktisk arbeid.

 


Hva vil du få:

  • 4 dager med permakulturkurs
  • Alle måltider inkludert
  • Enkel overnatting, plass til telt eller bobil kan kjøpes til.

Kurset er en introduksjon til permakultur og kan være del 1 av 3 for å få PDC

Bli inspirert her og kom til vakkre Bøensætre ⇓

https://www.youtube.com/watch?v=jEnsvZc1Q48&t=17s

Mer informasjon om kursinnhold kommer.


For påmelding og mer informasjon om permakulturfolk,

Se her ⇓

https://www.permakulturfolk.no/permakulturkurs


Kursholdere:

Synnøve Aukan

«I permakulturen fant jeg menneskene jeg alltid har drømt om å ha som venner» sier Synnøve ganske ofte. Her er menneskene som ønsket det samme – integrere permakultur-tankegang sakte og sikkert inn i hverdagen med gode praksiser som «nærer og ikke tærer» på mennesker og natur.

Synnøve bor på Hitra sammen med Tor og driver småbruket Sjøbakken i Hitra kommune. Her har hun bodd siden 2022 og da hadde det ikke bodd folk fast der på 30 år.

Hun er grunder, daglig leder i eget selskap, student, prosjektleder og samfunnsengasjert.

Etter mange år som rådgiver i kommunen gikk hun fra første januar i 2024 på egne bein i eget firma.

Nå skal hun ha fokus på å bygge opp stedet hun bor ved bruk av permakultur verktøy og prinsipper. Hennes visjon med arbeidet er å bygge et sted hvor folk kan komme å få kunnskap og inspirasjon til å skape sin egen lille avling, stor eller liten.

Synnøve er utålmodig på klodens vegne og er iniativtaker til Felleskapet «Permakulturfolk» for at flere skal kunne bli med å gjøre noe. Mange opplever maktesløshet i dag og vet ikke hvor de skal starte.

Hun jobber med å bygge opp igjen småbruket med den besetningen det var for ca. 50 år siden, noen kuer, sauer, gris og høner. Hennes forfedre var «Fiskerbønder» og klarte seg veldig godt på egne ressurser.

Evig student

Synnøve tar «Bachelor i nyskaping og regenerativ utvikling» ved Høgskulen for Grøn utdanning. Der er det fokus på å forvalte det vi har med nye øyne. Nyskaping og regenerativ utvikling er spennende og lærerikt og gir kunnskap om hvordan man kan ta vare på kretsløpet vi har rundt oss.

Permakultur

Synnøve tok sin Permaculture Design Sertificate (PDC) på Gaiasentere på Alvdal sommeren 2022. Hun skriver nå diplom i Permakultur med hovedvekt på samfunnsutvikling og utdanning. Felleskapet Permakulturfolk er en del av dette arbeidet.

Hun tok våren 2023 “Permaculture Teacher Training” med Alfred Decker hos Permaculture Association i England for å kunne undervise på PDC kurs.

Å inspirere er min gave til verden

Hedda Kortnes

Hedda Kortnes er eier og drifter av Bøensætre Husmannsplass, «Farmen-gården» i Aremark. Gründer, daglig leder, bonde og gartner, instruktør, lærer og kursholder.  

Hedda har en stor lidenskap for det helhetlige og harmoni mellom kropp, sjel og sinn. Gjennom riktig mat, positiv tankegang, fysisk aktivitet, meditativ avspenning og vel vær. I tillegg til arbeidet på husmannsplassen er hun er yoga instruktør, massør og jobber mye med tilstedeværelse. Hennes motto «bruk mat som din egen medisin»

Etter tjue år som bonde og gartner i Lier, sitter hun på en stor kunnskap om matkretsløpet og hva som egentlig finnes i den maten vi får kjøpt i butikken.

I 2015 kjøpte Hedda og mannen Egil Bøensætre.

Fra industri landbruk i Lier til husmannslivet på Bøensætre med mest mulig selvberging og aktivt bruk av å utnytte og leve etter årstidene vi har i Norge. Hvordan kan vi klare å komme oss gjennom vinteren uten å kjøpe alt for mye mat som ofte er ultraprodusert eller produsert på den andre siden av kloden.

Hva er egentlig bærekraft?Hva er permakultur for Hedda?

På Bøensætre er målet å bli et levende kunnskapssenter hvor samspillet mellom natur, dyr og mennesker settes i fokus. Filosofien om «livets sirkel», bærekraft og permakultur går igjennom Hedda’s liv som en rød tråd.

Hva er permakultur for Hedda?

Hedda ble introdusert for permakultur ved å melde seg på et PDC-kurs i 2016 (grunnkurs i permanent kultur som Permakultur står for) Senere tok hun diplomoppgave som ble forsvart i 2021 med tema «HVORDAN FORENE GAMEL HUSMANNSKULTUR OG PERMAKULTUR» Diplomoppgaven tar for seg en reise med mål om et verdiløfte: Hvordan skape en plass hvor samspillet mellom natur, dyr og mennesker settes i fokus. Hvordan klare å forene husmannskulturen med nytenkende permakultur.

Målet er å skape lokale, stabile og produktive systemer i balanse med naturen. Redusere mengde arbeid og energi som kreves. Naturen brukes som en modell for å designe hele gården med hus, hage, matskog med en videreformidling inn mot byder, byer som videre dras inn mot sosiale strukturer og økonomi. Planleggings system i permakultur er ingen bestemt metode. Det jobbes ut fra etikk og prinsipper og en livsholdning. Etikken ta vare på jorden, mennesker og ha en rettferdig ressursfordeling. Hedda har et stort overordnet fokus med å bruke av de ressursene der man bor.

Hennes reise som gründer har ført til spennende oppdrag som mentor i TV2’s realetyprogram Farmen og Farmen Kjendis, 40 episoder i P1 med Hedda I grøftekanten, diverse interju i radio og TV, mange repotasjer I aviser og blader, blandt annet stor repotasje I VG Fermentering på Farmen. Undervisning både på Fagskolen og Raulandsakademiet. Hun er ellers mye ute og holder foredrag og deler kunnskap om bærekraft og helhetlig tankegang.

Min kunnskap er min gave til verden

Del dette: