Hopp til innholdet

Vi som jobber her

IMG_1994

DSC_6129

Bøensaetre_030

Hedda og Egil Kortnes

Hedda og Egil er nå  de nye eierne av Bøensætre. Fokus og intensjoner er en levende husmannsplass hvor samspill mellom natur, dyr og mennesker settes i fokus. De er begge opptatt av økologi og det å drifte Bøensætre etter økologiske prinsipper, for å ta mest mulig vare på mangfoldet på en skånsom måte. Målet er å bli mest mulig selvbergende og kunne leve av det husmannsplassen gir. Det er tre forskjellige visningshager på Bøensætre. En tradisjonel ratkulturhage, en permakulturhage og en matskog som er under oppbygging.

Hedda er utdannet gartner og har jobbet 20 år på familiegården i Lier med grønnsaker og blomster. Hun driver sitt eget yogastudio, og er yoga massørterapaut. Holder mye foredrag og matkurs. Hedda er opptatt av gamle mattradisjoner og å høste av det naturen gir oss. Bruk av ville urter i mat gir en helsevinnende effekt på flere plan. Bli med inn i «Heddas hjerterom» og få en helhetlig reise gjennom riktig mat, positiv tankegang, yoga, fysisk aktivitet, meditativ avspenning og velvære.

Egil er utdannet agronom og skogbruker er oppvokst på gård i Våler i Østfold med husdyr, korn og skogbruk. Han har en stor lidenskap for storviltjakt og elghunder. Fia er en trofast samarbeidspartner. Egil er opptatt av å ta vare på gamle husdyrraser som blant annet kurasen østlandsk rødkolle. Kulturlandskapet og bygningsmassen på Bøensætre er svært spesielt og gir for Egil mange interessante arbeidsoppgaver, så som blant annet skigard og legging av treflistak.

Hedda og Egil har to døtre, Tiril og Siren, de har «fløyet ut av redet» og bor ikke på Bøensætre.


11233336_810122702442824_2534715204385399762_n IMG_2055

Wwoofere

Wwoof er en internasjoal økologisk organisjasjon som ble startet i UK 1971 for byfolk som ønsket å komme ut på landet å jobbe. Bøensætre er en godkjent wwoof gård, og har hitil huset ca 200  stykker. Mennesker  fra mange nasjonaliteter som har funnet veien inn i de dype skoger i Aremark. En stor berikelse for både Hedda og Egil. De er med i de daglige gjøremålene på husmannsplassen. Ønsker du å blir en wwoofer på Bøensætre ta konakt.

En hilsen fra Jana, Slovakia

We stayed in Boensaetre for one month and half, for the whole May and half of June. It is a beautiful, peaceful place for those who are really looking to be in the nature. We had the possibility to work on everything, from building up a permacultural garden and spring garden works, woodworks, taking care for animals, painting to cooking for the B&B guests. We met Egil and Hedda as hosts and left them as friends. They taught us a lot about wild plants, norwegian farming life, animals and they gave us the opportunity to manage our work. We already miss the place.

En koselig referanse fra Elise som bor i Canada:

I spent three magical weeks at Bøensætre! Hedda and Egil are wonderful hosts and you can be certain that you will learn a lot under their tutelage. While your day is sure to be filled with some good honest labour and a variety of tasks, you will have a great schedule and free time to explore the land and enjoy the peaceful haven that is Bøensætre. I truly enjoyed my time there and hope to return the next time I am in Norway. Choose this farm!!! You won’t regret it!! <3


 

Fia og Bianco

Fia er en god vakthund, hun passer på aller dyrene på Bøensætre og er ivrig på jakt sammen med Egil hver oktober.

Den grå elghunden er en typisk spisshund, med tett kort kropp, kvadratisk bygning og god reisning. Full av kraft og stolthet. Mørke trygge øyner, opprettstående spisse ører. Halen bæres stramt opprullet over ryggens midtlinje. Tett, rikt men ikke strittende hårlag. Har vært brukt i nær sagt all slags storviltjakt gjennom tidene. Dagens elghunder har et meget godt gemytt, er hengiven overfor sin eier og alle som kommer på besøk til Bøensætre, Fia en meget trivelig gårds- og familiehund.

Bianco er en vokterhund av rasen maremma, han bor og passer på sauene  og de andre dyra på Bøensætre.

Maremma, eller også maremma abruzzese, er en meget gammel italiensk vakt- og hyrdehund. Den stammer fra begynnelsen av vår tidsregning. Denne rasen er i flere tusen år blitt avlet på for å beskytte husdyr og eiendom, et bruksområde den har den dag i dag. Maremma er en storvokst hvit og heller sjelden vokterhundrase som stammer fra Maremma og Abruzzodistriktet i Italia. Den har stor arbeidskapasitet og er usedvanlig hurtig og effektiv til så stor hund å være. Hundetypen er relativt ukjent i Norge.


Smitt og Smule

Smitt og Smule er  «ekte» gårdskatter, de er gode kompis med de fleste dyra og elsker og få kos og kjæling. De er god på å holde mus borte, og gjør en kjempe jobb på Bøensætre.

Norsk Skogkatt er vår Nasjonalkatt, og en rase som ble formet av det barske miljøet vi har her i landet. Det er kjent at rasen har aner tilbake fra 1500-tallet, og ble kalt «Huldrekatten» eller «Trollkatten». En gårdskatt som var en dyktig jeger, og som var svært hardfør. Den skal være stor og kraftig bygget, lang i kroppen, høye bakbein og med kraftig beinstamme, store poter og en lang buskete hale.